• Ostukorvis pole tooteid

Laura Paju, Toitumisnõustaja, OÜ Via Naturale konsultant www.vianaturale.ee

Kinoa ehk tšiili hanemalts (ingl.k. quinoa) on üks inimkonna vanimaid kultuurtaimi. Kinoad kasvatati Lõuna-Ameerikas juba vähemalt 6000 aastat tagasi. Sealsete pärismaalaste jaoks oli see kartuli ja maisi kõrval üks põhitoiduaineid.
Inkade jaoks oli kinoa püha taim, kandes nime “seemnete ema”. Oma jõudu ja vastupidavust andvate omaduste tõttu on teda kutsutud ka “asteekide kullaks”. Hispaaniast pärit vallutajad keelasid indiaanlastel kinoa kasvatamise ja hävitasid põllud. Kinoakasvatus hääbus sajanditeks, kuni ameeriklased selle 1980-ndate alguses taasavastasid ning seda uuesti kasvatama hakati.
Kinoa on taim, mis annab arvukalt pisikesi söödavaid seemneid. Peedi ja spinatiga ühte perekonda kuuluva kinoa seemned on hirsist veidi suuremad ja nende maitse meenutab pähklit. Olenevalt sordist võivad seemned olla kas kollakasvalged, roosad, oranžid, punakad või mustad.

Kinoa tervistav mõju

Kinoa on heaks vahelduseks meie toidulaual ning pakub gluteenivaba dieedi korral alternatiivi muudele teraviljadele. Kinoad peetakse kergesti seeditavaks toiduks, seega sobib ta hästi ka väikelastele.
Enamiku teraviljadega võrreldes on kinoa tunduvalt valgurikkam, sisaldades ka aminohapet lüsiini, mida teraviljad üldiselt ei sisalda. Temas leidub kõiki kaheksat asendamatut aminohapet, mis on taimemaailmas väga haruldane.
Kinoa on suurepärane magneesiumi-, raua- ja kaltsiumiallikas (sisaldades magneesiumi ja kaltsiumi suhtes 3:1). Samuti sisaldab see teravili vaske, tsinki ja fosforit ning parajas koguses B2- ning ka E-vitamiini.
Kinoa glükeemiline koormus on madal, sellest valmistatud toidud annavad täiskõhutunde pikaks ajaks.

Kuidas kasutada?

Enne keetmist tuleks kinoa voolava vee all korralikult loputada, kuni pesuvesi enam ei vahuta. Kinoaseemneid katab vaigusarnane looduslik saponiinikiht, mis on mõrkja maitsega. Kuid paljud kinoatootjad on selle juba enne müügilepanekut eemaldanud.
Kinoa keetmiseks võta ühe osa seemnete kohta kaks osa vett, lase korraks keema ja hauta 10-15 minutit. Kinoa on valmis, kui seemned muutuvad poolläbipaistvaks ning valge idu eraldub terast, nähes välja justkui valge spiraalne saba.
Kinoa sobib suurepäraselt näiteks riisi ja pasta asendamiseks. Kinoast saab keeta putru, kinoaseemneid võib lisada suppidesse, salatitesse, pajaroogadesse ja köögiviljatoitudesse. Võib serveerida hommikupudruna koos pähklite, puuviljadega ja meega. Jahvatatud kinoad (kinoajahu) võib kasutada muffinite, saiade ja pannkookide retseptides maitse ja tekstuuri elavdamiseks.
Kinoasalat ubadega: Sega 1-2 tassitäit keedetud ja jahutatud kinoad ühe purgi (pinto vm) ubadega, ¼ tassitäie kõrvitsaseemnetega, 3 lõigutud talisibula ja koriandriga. Lisa külmpressitud oliiviõli ja sinepit. Maitsesta salat soola ja pipraga.
Kinoasalat kalaga: Sega 1-2 tassitäit keedetud ja jahutatud kinoad kuumsuitsu hõbeheigi tükkide, hakitud keedetud porgandi, värske ja hapukurgi, paprika ja punase sibula ning kvaliteetse majoneesiga. Puista peale maitserohelist.

RELATED POSTS

Soovin olla personaalmeditsiini teemadega kursis:

klienditugi

+372 56 955 121 : Tööpäeviti 10:00-17:00 : Facebook ja sõnumid: Facebook/medikeep.ee